moet je schrijven voor SEO?

Moet je schrijven voor SEO?

Er is veel geschreven over SEO en je kan vele onlinecursussen volgen om te leren schrijven voor SEO. Maar waar gaat het om bij zoekmachine optimalisatie? Wat is SEO eigenlijk? En moet je schijven voor Google of voor je lezers?

Door het aanbod van al die cursussen en artikelen over SEO lijkt het schrijven van goede teksten voor je website alleen maar ingewikkelder te zijn geworden. Moet je echt eerst een cursus volgen? En wat moet je met al die trefwoorden, hoe moet je die gebruiken? Hoe lang moet de tekst zijn?

Wat doet een zoekmachine?

Laten we even teruggaan naar wat de zoekmachines doen en voor wie. Zoekmachines, of dit nu Google, Yahoo, Bing of DuckDuckGo is, willen maar één ding en dat is jou de meest relevante pagina’s tonen op de zoekterm of -zin die jij intypt in de zoekbalk. Zou een zoekmachine dat niet doen dan kom je niet meer terug bij die zoekmachine.

Hoe vinden ze dan mijn website?

Door je teksten te schrijven alsof je aan een goede vriend verteld waar je mee bezig bent, wat je bezighoudt of over welk onderwerp dan ook. Op een natuurlijke manier. Als jij ergens enthousiast over bent worden je lezers dat ook. En omdat het jouw vak is, en je interesse heeft, komen al die trefwoorden vanzelf naar boven. Daarnaast kan je onderzoek doen naar de zoekwoorden die anderen gebruiken met behulp van Google zoekwoordenplanner.

Als je geen vrienden hebt kan je een zogenaamde bezoekers profiel (buyers persona) maken. Je stelt dan beeld samen van jouw ideale klant(en): interesses, vakgebied, sociale omstandigheden, hobby's, Social media kanalen, etc. Nu heb je een persoon gemaakt aan wie je kan uitleggen wat je te bieden hebt.

Maak de teksten niet te kort, tussen de 700 en 1000 woorden, en gebruik de woorden die je doelgroep ook zou gebruiken dus let op het gebruik van vakjargon.

Gebruik een verhelderende titel voor je pagina of bericht en duidelijke koppen boven de paragrafen. Maak de zinnen niet te lang, korte zinnen leest makkelijker op het web.

Moet ik een SEO-plugin gebruiken?

Een SEO plugin zoals Yoast of All-in-One SEO kan je helpen met zaken als de lengte van de url, trefwoorden en de omschrijving. Ze helpen dus niet met het schrijven van de tekst, dat zal je nog altijd zelf moeten doen. En bedenk dat ze alleen kijken naar overeenkomsten in de paginatitel, omschrijving en trefwoorden. Ze geven er geen oordeel over.

Schrijf voor je lezers

Dus schrijf natuurlijk en wees helder en consistent in je verhaal. Schrijf voor je lezers en niet voor Google, dan vindt Google het ook fijn.

 

Ook toe aan een goede website?

Bel, mail of vul het formulier in voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

Telefoon: 06 - 450 90 955
E-mail:

     

    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van je gegevens door deze website.

    Scroll naar top